Bio

Mijn familie noemde vroeger de kunstacademie ‘de knip en plak school’. Ik kom dus niet uit een creatief nest. Toch is het de rode draad in mijn leven geworden.

Ik ben geboren in Noorwegen in 1972 (Moeder Noors, vader Nederlands). Op mijn 2,5 verhuizen we naar Nederland en groei ik verder op in Brabant.

Na de HAVO word ik toegelaten op de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch. De docenten zijn het unaniem met elkaar eens dat ik de autonome richting moet gaan doen. Toch kies ik voor visuele communicatie, omdat ik daar houvast vind in het toegepaste werken.

In 1995 studeer ik af als grafisch ontwerper en begin mijn loopbaan bij Philips Design in Eindhoven. Na 5 jaar stap ik over naar Van Berlo Agency. Helaas krijg ik na 2 jaar mijn ontslag wegens economische redenen.

De dag na mijn ontslag overlijd mijn moeder aan kanker op 54 jarige leeftijd. Mijn leven stond op z’n kop. Hoe leuk ik het ontwerpen ook vind, ik zie er op dat moment opeens de zin er niet meer van in. In 2004 start ik daarom met een studie psychosociale therapie.

Synchroon hieraan begin ik thuis te schilderen en tekenen. Mijn creatiedrang laat zich namelijk niet bedwingen. Ik volg cursussen en maak kennis met het abstracte schilderen. Zo ontdek ik wat het schilderen voor mij betekent, namelijk thuiskomen.

In 2006 ga ik aan de slag bij een inloophuis voor kankerpatiënten en naasten als psychosociaal therapeut. Ook werk ik als praktisch pedagogisch thuisbegeleider bij een gezin met kinderen met autisme. Bij het inloophuis krijg ik de ruimte om met creatieve werkvormen aan de slag te gaan. Ik merk dat dit me goed ligt.

Inmiddels heb ik mijn man leren kennen en in 2010 trek ik bij hem in, in Amsterdam. Hij stimuleert me enorm om te schilderen. Maar onze kleine woning van 45m2 biedt niet veel ruimte daarvoor. Dan komt er in 2012 opeens een atelier op ons pad. Een hele ruimte zo groot als onze woning om te schilderen. Ik ben zo blij als een kind. Ik ga flink aan de slag, maar loop vast in het zoeken naar een verhaal. Tot ik ontdek dat het mij niet gaat om het verhaal of het resultaat. Het gaat mij om het proces.

Om het atelier te kunnen bekostigen begin ik in 2012 met het geven van workshops en cursussen abstract schilderen. Het lesgeven verandert al snel in het coachen van mensen op het gebied van creatieve ontwikkeling. Ik breng ze de creatieve skills bij die nodig zijn voor de toekomst. Ondertussen zet mijn eigen schilderproces zich voort.